Flyttet 200 meter og til en ny verden
Tove og Jonny Gangstad tok spranget fra enebolig til leilighet og har ikke savnet huset sitt.

Fra enebolig til leilighet

Flyttet 200 meter og til en ny verden

De savner noen kvadratmeter, men har til gjengjeld fått en himmelsk utsikt over hav og fjell etter at de solgte eneboligen og kjøpte leilighet.
Av Sparebanken Møre |

Ekteparet Tove (55) og Jonny Gangstad (55) ønsker meg velkommen, høyt oppe i en av blokkene i Skaret på Valderøya i Giske kommune. Et panorama av blå himmel, blått hav og stolte, høyreiste fjell som bader i sol er det første blikket mitt møter når jeg trår inn i leiligheten.

Drømte om utsikt
– Vi har alltid drømt om en slik utsikt. Den veide tungt da vi vurderte for og imot flytting, sier de begge mens vi står på terrassen, myser i solen og nyter Sunnmørspanoramaet. I likhet med de fleste som går fra enebolig til leilighet har de to ikke angret.

Enklere liv
På Valderøya og tilsvarende steder har det lenge vært tradisjon for at folk bor så lenge de kan i eneboligene sine, men også her skjer det endringer og det bygges flere leiligheter.

– Den trenden bare forsterker seg. Folk mellom 55 og 65 år velger seg et enklere liv ved å flytte inn i leiligheter, men de flytter sjelden langt, forteller Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret som analyser alt som skjer innen boligrelaterte temaer.

Kort vei
Tove og Jonny flyttet bare 200 meter, men på mange måter inn i en ny verden i forhold til det å leve og bo. Begge stortrives med forandringen, og at de tok valget mens de fortsatt er rimelig unge og spreke. Tove jobber som lærer og Jonny med forsikring hos IF. Med en praktisk og lettstelt leilighet har de fått mye mer tid til å dyrke de praktfulle turområdene rett på utsiden av leiligheten. De har også skaffet seg en hytte på Bjorli med plass til hele familien.

Eneboligen fra 1990 hvor de har nedlagt så mye arbeid, ligger skjult bak de høyreiste blokkene i Skaret. De innredet både kjeller og loft og utvidet boligarealet til hele 320 kvadratmeter. Et flott, solid og velholdt hus de kunne ha håndtert i mange år til hvis de hadde villet.

Denne praktfulle utsikten var tungtveiende da Tove og Jonny valgte å bytte ut en flott enebolig med en moderne leilighet.
Denne praktfulle utsikten var tungtveiende da Tove og Jonny valgte å bytte ut en flott enebolig med en moderne leilighet.

Brukte tid
– Barna var på vei ut av den store boligen, vi ble nysgjerrige på prosjektet med blokker i Skaret, utsikten og mulighetene. Vi skrev oss på som interessenter, gratis og uforpliktende. Det ga oss tid og rom til å tenke. Prosessen var i gang, forteller Tove og Jonny.

Spurte barna
De ville ikke ta det endelige valget før de hadde spurt barna Benedicte (32), Kristoffer (28) og Lisa Josefin (24) om hvordan de så på at barndomshjemmet ble solgt. De var veldig glad i huset, men etter å ha tenkt litt synes også barna at det var greit.

– Det er rart med det, barna er viktige for oss så vi ville være sikre, forteller mamma og pappa som satte opp en liste over kvaliteter de måtte ha i ny bolig, og det som kan være kjekt å ha.

Stor nok fellesareal, og hvert sitt soverom til barna når de kom på besøk, var et krav. De måtte gjøre noen kompromisser underveis, men økte boligarealet fra 112 til 120 kvadratmeter, og rommene falt på plass.

– Det litt mer spesielle på lista var pianoet vårt og en peis. Som den eneste leiligheten i blokkene fikk vi bygd pipe og montert peis. Pianoet ble heist opp med en diger kran, ler Jonny.

Kostet mer
Med en stor, attraktiv enebolig i et populært boligområde, håpet Tove og Jonny å kunne sitte igjen med en gevinst. Men tilvalgene utover standardløsningene, og det å få skreddersydd leiligheten kostet mer enn de hadde sett for seg.

– Det er noe man bør være obs på om man vil gjøre endringer, sier de to.

Mye å rydde
Flytting fra en romslig enebolig til en litt mindre leilighet betyr at det må ryddes. Noe kan selges, noe kan gis bort, og noe må som regel også kastes.

- Vi så tidlig at det var en jobb å gjøre, så vi forsøkte å planlegge og organisere det hele så godt vi kunne. Yngstedatteren vår tok på seg ansvaret med å få solgt unna eller gi bort det vi ikke hadde bruk for eller plass til. Det fungerte helt supert, ifølge mamma og pappa.

Savner ikke huset
De har nå bodd en god stund i leiligheten og har hatt god tid til å kjenne på endringene også etter at alt var nytt og spennende.

- Vi har ikke savnet huset i det hele tatt. Det er godt å bo praktisk, moderne og lettstelt, med utsikt, heis og parkering som tar oss tørrskodd inn i leiligheten om nødvendig. Samtidig har vi beholdt nærmiljøet og bor i det samme, gode nabolaget, forteller Tove og Jonny.

Bruk tid på prosessen, vurderer fordeler og ulemper, se på prosjekter, er rådet fra Tove og Jonny om du er i tenkeboksen for å gå fra enebolig til leilighet.
Bruk tid på prosessen, vurderer fordeler og ulemper, se på prosjekter, er rådet fra Tove og Jonny om du er i tenkeboksen for å gå fra enebolig til leilighet.


Flytte-fakta

  • 8 av 10 boligkjøpere over 60 år betaler det samme eller mer for sin nye bolig enn det de solgte, og 6 av 10 boligkjøpere blir overrasket over prisnivået når de kjøper ny leilighet. (Norges Eiendomsmeglerforbund)
  • Flere tar med seg gjeld inn i pensjonisttilværelse og 3 av 10 unge pensjonister har lån.
  • Det er i første rekke de voksne husholdningene der barna har flyttet ut, samt pensjonistene som flytter eller vurderer å flytte ut av eneboligene. De flytter dersom de finnet en bolig som appellerer til deres preferanser og behov. 8 av 10 gjennomfører flytteplanene. (Prognosesenteret)
  • Enklere hverdag er den vanligste begrunnelsen for å flytte fra enebolig.