Kjøpe bolig - steg for steg

Veien til et trygt boligkjøp

STEG 1

Hvor mye kan jeg låne?

Før du går på visning kan det være lurt å finne ut hvor mye du har råd til å betale for drømmeboligen. En fin plass å starte er å prøve en boliglånkalkulator. I tillegg kan det være smart å ta en gjennomgang av økonomien din med en rådgiver i banken. I Sparebanken Møre kan du snakke med dyktige lokalkjente rådgivere.

Skissebilde

STEG 2

Finansieringsbevis

Når det er avklart hvordan boligen skal finansieres, vil du få et finanseringsbevis som du kan bruke når du skal legge inn bud. Husk at rammen du får gjennom finansieringsbeviset skal dekke alle kostnader ved boligkjøpet. Pass derfor på at du sjekker totalprisen for boligen, og setter av litt penger dersom du planlegger oppussing.

Skissebilde

STEG 3

Boligjakten kan begynne

Nå kan boligjakten begynne på ordentlig. Om du vil ha et ørlite forsprang kan du registrere ønskene dine i Boligtipset. Da får du tips før boligene legges ut. Du kan også søke i alle boligene vi har liggende i boligsøket vårt.

Skissebilde

STEG 4

En interessant bolig dukker opp

Last ned prospektet og sett deg godt til rette. Nå er det viktig å ta seg god tid, og lese gjennom alle dokumentene. Det er lett å se seg blind på fine bilder og fargerike tekster. Skriv gjerne opp spørsmål til takst og vurderinger, slik at du er godt forberedt når møter opp på visning.

Skissebilde

STEG 5

Meld deg på flere visninger

Bli vant med å gå på visning, og lær deg hva du bør se etter. Vær godt forberedt, still spørsmål og gå grundig gjennom alle deler av boligen. Ta gjerne med noen som kan hjelpe deg med vurderingen.

Skissebilde

STEG 6

Legg inn bud

Når du finner drømmeboligen er det viktig å vurdere om boligen tilfredsstiller de kravene som du har satt deg i utgangspunktet. Sett en grense for hva du mener boligen er verdt – da blir det enklere å hoppe av budrunden når budene går over din grense. Sett deg godt inn i hvilke regler som gjelder for budrundene og husk at budet er bindende.

Skissebilde

STEG 7

Du har vunnet budrunden!

Megler kontakter deg for å avtale kontraktsmøte, betaling og overtagelse. Husk å gå grundig gjennom alle dokumenter i forbindelse med kjøp og overtagelse av boligen. Og pass på at du har ordnet med boligforsikring og innboforsikring før du overtar boligen.

Skissebilde