Kjøpe bolig for første gang
Skal du kjøpe bolig? Vi har samlet noen tips til deg. FOTO: Kristin Støylen

Bolig

Kjøpe bolig for første gang

Du har kjent på det en stund og nå er tida inne. Det er nå du skal sette nøkkelen i døra og flytte inn i egen bolig. Plassere tingene dine der du vil ha dem og gjøre boligen til et hjem. Her har vi samlet noen tips til deg.
Av Sparebanken Møre |

1. Finn ut hvor mye du kan låne 
Det er smart å starte med å finne ut hvor mye du kan låne. Andreas Ulvestad anbefaler å ta en gjennomgang av økonomien din med rådgiver i banken slik at dere sammen finner ut hvor mye du kan låne og hvor mye du kan by. Når dette er gjort vil du få et finansieringsbevis fra banken som forteller hvor mye du kan låne, enten muntlig eller skrift

- Ha dette klart før du går på visning slik at du er klar for budrunden og kan slå til når du finner drømmeboligen. På denne måten slipper du også å bruke tid på boliger du ikke har råd til, sier Ulvestad.

Mer informasjon om boliglån finner du her.

2. Eie eller leie?
Du har kanskje allerede bestemt deg for å kjøpe. Før du setter i gang med visning og budrunde(r) kan det likevel være fornuftig å ta en vurdering på om det lønner seg for deg å eie eller leie.

- Nedbetaling av boliglån er det eneste spareproduktet hvor gevinsten er skattefri så lenge du har bodd i boligen ett av de to siste årene. Med lav boliglånsrente betyr dette at nesten alt du betaler i månedlige lånekostnader går til å betale avdrag, noe som i praksis er å betale inn til deg selv, sier Ulvestad.

- Det er flere faktorer som spiller inn på om det lønner seg å eie fremfor å leie. Blant annet er tidshorisont, kjøpe- og salgskostnader, og prisutvikling i boligmarkedet elementer en bør vurdere før en kjøper bolig. Er du usikker på hva som er lurt for deg, kom å snakk med en rådgiver i banken og finn ut hva som kan lønne seg for deg og din situasjon, oppfordrer Ulvestad.

Andreas Ulvestad, rådgiver ved Sparebanken Møre sitt kontor i Spjelkavika, gir gode råd til deg som skal kjøpe bolig for første gang.
Andreas Ulvestad, rådgiver ved Sparebanken Møre sitt kontor i Spjelkavika, gir gode råd til deg som skal kjøpe bolig for første gang.

3. Hva er viktig for deg i en bolig?
- Avklar dine egne forventninger og krav til en bolig før du setter i gang. Størrelse, beliggenhet, antall soverom, terrasse/balkong og solforhold er typiske ting de fleste har klare meninger om

Siden du mest sannsynlig skal bo i boligen noen år, er det viktig at du ser litt fremover slik at boligen dekker også fremtidige behov. Men husk at du kanskje ikke kan få alt på en gang, og at du må gjøre prioriteringer på hva som er mest viktig å få i din første bolig, og hva som kan vente, sier Ulvestad.

4. Forbered deg grundig før visningen
Ulvestad har klare råd til deg før du går på visning: - Innhent og les salgsoppgaven og vedlegg nøye. Ha særlig fokus på boligsalgsrapport, reguleringsplan og heftelser som følger eiendommen. Gjelder det en leilighet: Ha også fokus på fellesgjeld, felleskostnader og hvordan disse vil utvikle seg. Hvor mye vedlikehold må du regne med i årene framover?

- Når du så går på visning, er det viktig å undersøke forholdene du har merket deg i salgsoppgaven. Bruk øyne og nese godt. Sjekk de forholdene som koster mest å utbedre, eks. kjøkken, bad, elektrisk anlegg, tak og vinduer. Orienter deg om prisnivået i området. Spør selger eller eiendomsmegler hvis det er noe du ikke forstår eller ikke finner svar på. Vær forberedt på å gå på mange visninger, og tape flere budrunder. Ikke gi opp!

5. Ikke forelsk deg i en bolig før du har kjøpt den
Husk balansen mellom fornuft og følelser. Av erfaring vet vi at bolig kjøpes med hjertet - og slik skal det være! Bolig er ikke primært en investering. Det er velferd, trygghet og familie. En bolig er den fysiske rammen for et hjem. Bruk fornuften: Du skal ha råd til hjemmet, det skal passe dine behov og ligge på en egnet plass. Det kommer som regel en annen bolig i området til salgs.

6. Hold hodet kaldt selv om budrunden blir hektisk
- Det er når budrunden er i gang og det er spennende og hektisk, at dine forberedelser kommer til god nytte, sier Andreas.

- Da vet du hvilken type bolig du vil ha. Du vet hvilket område boligen skal ligge i. Du vet hvilken eieform du ønsker. Du vet hva du har råd til og hva du har finansiering til. Husk at bud er bindende. Hvis selger velger å akseptere budet ditt, har du kjøpt boligen, selv om ikke kjøpekontrakt er signert. Det betyr at du ikke kan by på flere boliger samtidig.

7. Vær nøye med å følge opp formalitetene
- Det er mange formaliteter som skal på plass og dokumenter som skal signeres ved et boligkjøp, sier Andreas.

- Hos megler skal du skrive under bl.a. kjøpekontrakt. I banken skal du signere lånedokument som gjeldsbrev, pantedokument og utbetalingsfullmakt til megler. Og du skal også tegne forsikring på boligen. Myndighetene skal ha flyttemelding. Alt dette får du råd om hos banken din, men du må selv følge opp. Det er derfor viktig å være nøyaktig og fokusert i denne prosessen, avslutter Andreas Ulvestad. 

Ønsker du å snakke med en rådgiver kan du booke møte direkte her.